Danas je održana poslednja sjednica Skupštine opštine Bijelo Polje u ovoj godini posvećena postavljanju i davanju odgovora na odbornička pitanja. Predstavnici lokalne uprave dobili su 23 pitanja odbornika.

Odbornicu Vesnu Pavićević je zanimalo koliko će dobijanje BFC sertifikata popraviti položaj Opštine kod investitora zainteresovanih za ulaganje na teritoriji naše opštine. Predsjednik Smolović je kazao da je Bijelo Polje prošlo test prema BFC SEE standardizaciji, čime je dokazalo da je spremno da dočeka stranog investitora i na brz i kvalitetan način pruži svaku informaciju.

“Odnosno odgovarajuću podršku ukoliko investitor želi da pokrene novu investiciju i zaposli radnike na teritoriji Opštine. Dobijanjem ovog sertifikata smo dokazali da smo najpovoljnija opština za investiranje i privredni razvoj u Crnoj Gori, što će za krajni cilj imati povećanje ekonomskog razvoja i smanjenje nezaposlenosti u našoj opštini” – kazao je Smolović uz podsjećanje da je Bijelo Polje 90 % uslova ispunilo za 7 mjeseci, inače je predviđeni rok za sertifikaciju 12 mjeseci.

Na pitanje Ćemala Zoronjića, koje projekte planira da uradi u narednom periodu na teritoriji mjesnih zajednica Gubavač, Bistrica, Njegnjevo, Strojtanica, Rasovo i Sutivan, predsjednik Smolović je rekao da je cilj lokalne samouprave da kroz ulaganje u valorizaciju turističkih kapaciteta Đalovića pećine, kroz brojne saobraćajne, elektroenergetske i ostale infrastrukturne projekte, zajedno sa ostalim planiranim aktivnostima, direktno utiče na povećanje ekonomskog razvoja i smanjenje nezaposlenosti u našoj opštini.

On je podsjetio da je u toku izrada projekata rekonstrukcije saobraćajnica od kružnog toka kod MUP-a, kroz naselja Loznice, Resnik, Rasovo, Strojtanica, Njegnjevo, Oluje, do raskrsnice prema mostu u Gubavču.

„Projektnom dokumentacijom planirane su saobraćajnice za dvosmjerni saobraćaj sa trotoarom, javnom rasvjetom i ostalim pratećim instalacijama u skladu sa planskom dokumentacijom. Ukupna dužina ovog pravca iznosi oko 9,5 km i do sada je za izradu i reviziju tehničke dokumentacije izdvojeno 56.603,00 eura“ – kazao je Smolović.

On je naglasio da pomenuta ulaganja imaju za cilj ostvarivanje što bolje infrastrukturne povezanosti naselja na desnoj obali Lima, kako bi se na taj način, zajedno sa radovima na rekonstrukciji magistralnog puta M21 od kojih su neki u toku, a neki planirani u narednom periodu, stvorio prsten kojim bi se zajedno sa postojećim mostovima obezbijedila bolja povezanost naselja lijeve i desne obale Lima.

Što se tiče projekta rekonstrukcije puta Gubavač-Bistrica, predsjednik Opštine je rekao da je u toku sprovođenje tenderske procedure za odabir izvođača radova.

„Proceduru sprovodi Uprava javnih radova, a procijenjena vrijednost radova iznosi 5 miliona eura, sa rokom završetka 12 mjeseci od uvođenja izvođača u posao“ - dodao je Smolović.

Kako je rekao, ovaj projekat će zajedno sa projektom puta Bistrica-Manastir Podvrh koji je u završnoj fazi, učiniti da se ostvari direktna veza sa magistralnim putem M21, ne samo polazne stanice žičare Đaloviće pećine, već i svih sela na ovom dijelu opštine.

Tokom rasprave, odbornici su postavljali pitanja i sekretarima opštinskih Sekretarijata, kao i direktorima Direkcija i Javnih ustanova u Bijelom Polju.

Ovo je bilo ujedno i poslednje zasijedanje lokalnog parlamenta u  ovoj godini, a predsjednik SO Abaz Dizdarević zahvalio se odbornicima na konstruktivnom radu i istakao da su u prethodnom donijeli niz značajnih odluka.